News

Staycation

What is ‘staycation’

What is ‘staycation’

สำหรับในปีนี้ หลายคนที่วางแผนพักร้อนไว้อย่างดี แต่ก็ต้องมาพังเพราะไวรัส covid-19 ที่ทำให้เราไปไหนไกลไม่ได้ซะอย่างนั้น มันจะดีกว่ามั้ยถ้าเราพักผ่อนได้โดยที่ไม่ต้องออกไปข้างนอก แต่ก็ไม่ได้อยู่กับบรรยากาศจำเจแบบเดิมๆเหมือนได้อยู่ในโรงแรมหรือรีสอร์ทบรรยากาศดีๆ

แนวคิดของ staycation คือการผสมผสานระหว่าง stay(ที่พักอาศัย) กับ vacation(การไปพักผ่อนนอกบ้าน) มารวมกัน เกิดเป็น staycation ซึ่งจะถูกถ่ายทอดมาในรูปแบบที่ต่างออกไปด้วยการปรับบรรยากาศที่อยู่อาศัยให้เหมือนการไปพักผ่อนนอกบ้านแบบชิลๆด้วยการออกแบบคอนโดมิเนียม ในโลเคชั่นที่ใกล้สถานที่ท่องเที่ยว อย่างหัวหิน ภูเก็ต หรือแม้กระทั่งกรุงเทพเอง ทีม openbox ใส่แนวคิดการออกแบบให้พื้นที่ส่วนกลางมีมิติมากขึ้น และเพียงพอ เพื่อรองรับการพักผ่อนและการใช้ประโยชน์ได้จริงๆของผู้พักอาศัย โดยเฉพาะในสถานการณ์ที่เราต่างต้องกลับมา work from home กันอีกครั้ง

During the situation of Covid-19, many travel plans were rescinded due to the pandemic’s control policy. Would it be better if we could experience new feelings without going somewhere far?

The design concept of Staycation integrates the idea of “stay” and “vacation” together. This combination was translated into new types of experiences by converting normal residential spaces to relaxational vacation spaces. This concept is clearly embedded in some of our projects such as La Habana Huahin and Chelona condominium.


The Base Downtown, Phuket, Thailand

‘staycation’

| beautiful and creative: divinely inspired: peaceful and perfect |

ช่วงที่เดินทางไปท่องเที่ยวตามแผนไม่ด้นี้ เชื่อว่าหลายๆคนคงจะจิตนาการถึงสถานที่ที่สวยงาม สมบูรณ์แบบ และสงบ รวมถึงการออกไปพักผ่อนในที่พักแบบ “สวรรค์บนดิน” ให้รู้สึกรีเฟรชกันอีกครั้ง อย่างเช่นภูเก็ต ที่ขึ้นชื่ออยู่แล้วว่ามีรีสอร์ท โรงแรมที่สวยๆให้เลือกพักกันอยู่หลายแห่ง ไม่เฉพาะแต่ในพื้นที่ติดทะเลเท่านั้น ในตัวเมืองเองก็มีที่พักสวยๆอยู่เยอะ หากไม่มีได้มีแผนท่องเที่ยว ก็สามารถเลือก staycation อยู่ในตัวเมืองได้อย่างในโครงการ The base downtown ที่ตั้งอยู่ใจกลางเมืองภูเก็ต เราออกแบบให้เป็นสถานที่ที่ผสมผสานระหว่างสถาปัตยกรรมและภูมิสถาปัตยกรรม โดยคำนึงถึงการรวมตัวของตึกและธรรมชาติเป็นหลัก จนทำให้เกิดเป็นจุดเด่นที่จะให้ประสบการณ์ใหม่กับผู้อยู่อาศัย ตัวอาคารถูกโอบล้อมไปด้วยสวนหย่อมซึ่งเมื่อมองออกไปข้างนอกก็จะสามารถวิวที่สวยงามของเมืองภูเก็ตได้อีกด้วย การผสมผสานอย่างลงตัวนี้ทำให้เกิดความรู้สึกที่ทั้งส่วนตัวและการพักผ่อนอย่างเต็มที่ มากไปกว่านั้น การนำเส้นโค้งมาเป็นส่วนนึงในการออกแบบอาคารทำให้เกิดการเชื่อมต่อระหว่างอาคารและธรรมชาติได้เป็นอย่างดี บางส่วนของหน้าตึกถูกเปิดออกและเพิ่มพืนที่สีเขียวเข้าไปซึ่งจะทำให้ตัวอาคารดูไม่หนาแน่นจนเกินไป อีกทั้งยังให้ความรู้สึกผ่อนคลายเหมาะกับการ staycation พักผ่อนกายใจในตอนนี้

This word is shortly defined as beautiful or creative : divinely inspired: peaceful and perfect. This is the best word to describe our project called “ the Base Downtown”. Located in the center of downtown Phuket, We believe that Architecture and Landscape are created by the seamlessly interlacing between elements that becomes a new typology of experiences. This concept become the goals of this project that we explored to create the space with the full integrated potential of Architecture and landscape.The project consists of two buildings surrounding the interior courtyard, screening away the outside contextual interruption, creating a ‘Private Sanctuary’ with bright, open, airy, beach like atmosphere.The curve lines flow through different parts of the projects so as to convey the sense of the existing landscape. Some parts of our façade is open to create green pockets where façade planting to spur out, to soften and diffuse the building mass into a relaxed residential space for dwellers to rest their hearts and souls.
Project : The Base Downtown Phuket, Thailand


La Habana, Hua Hin, Thailand

‘staycation’

| ebullience: the quality of being cheerful and full of energy |

ช่วงวันหยุดที่ผ่านมา พวกเราคงได้พักผ่อนกันในรูปแบบที่ต่างจากเมื่อก่อนๆ ด้วยเรื่องการระบาดของโควิด-19 เลยต้องมีการรักษาระยะห่างทางสังคม( social distancing) และกฏเกณฑ์การท่องเที่ยวที่เพิ่มขึ้นมาไว้ป้องกันการแพร่ระบาดของ โควิด-19 ทำให้เราไปเที่ยวเเบบสบายใจไม่ได้เลย แต่ถ้าหากว่าอย่างน้อยเรามีคอนโดให้หลบไปพัก ในที่ๆบรรยากาศ และสีสันที่ทำให้นึกถึงสถานที่ต่างๆ ที่เราเคยผ่านตาหรือผ่านไปท่องเที่ยว ก็คงจะดีไม่น้อย อย่างเช่นโครงการคอนโดมิเนียมที่เราออกแบบที่หัวหิน ด้วยสีสันเเละสไตล์การออกแบบที่ได้รับแรงบันดาลใจมาจากเมืองฮาวาน่า ประเทศคิวบา ทำให้ผู้อาศัยได้นึกถึงบรรยากาศการท่องเที่ยว และรู้สึกผ่อนคลายกว่าที่เคยเป็น ตัวอาคารในโครงการนี้ได้ถูกออกแบบให้เหมาะกับการถ่ายเทของลม และ เเสงธรรมชาติ อีกทั้งยังมีพื้นที่ส่วนกลางขนาดใหญ่ให้ผู้อาศัยได้ออกมาพักผ่อนหย่อนใจและดื่มด่ำกับบรรยากาศรูปแบบใหม่ใกล้ๆกรุง นอกจากนี้ยังมี Instagrammable spot ให้ผู้อาศัยสามารถครีเอทโพสสวยๆได้ แม้จะพักอยู่ในคอนโด ในสถานการณ์ช่วงนี้

These recent holidays looked a lot different from any holidays. Social distancing and Travel restriction has been created to keep the community safe and healthy. We cannot fully travel and experience a new cultures internationally. What we proudly present is our newly launched new resort-like condominium project, La Habana, Huahin where we all can still experience a fun fulfilling vacation in Cuban style without traveling across the countries. La Habana was inspired by the vibes of Havana city which provides an escape for relaxation by using the Havanian colors that maintain the sense of vacation. Our building mass is created to enhance the flow of ventilation, sunlight, Creating a large comfortable space and various activities courtyard for the residents to be fully immersed with the atmosphere and truly regain the energy.


Chelona , Hua Hin, Thailand

‘staycation’

| someone who loves the sea&travel |


โครงการคอนโดมิเนียม ที่มาในรูปแบบของบ้านพักตากอากาศ อย่างที่ Chelona Hua Hin เราตั้งใจที่จะสร้างประสบการณ์รูปแบบใหม่ให้กับผู้พักอาศัยด้วยการออกแบบที่คำนึงถึงสถานที่และบริเวณโดยรอบ เรามีการเก็บรักษาต้นไม้ที่อยู่ในพื้นที่เดิมไว้ เพื่อสื่อถึงตัวสถานที่ และยังสอดแทรกบรรยากาศธรรมชาติบริเวณนั้นเข้ามาในพื้นที่ของโครงการ ผู้พักอาศัยจะได้รับความรู้สึกที่แตกต่างออกไปจากความรู้สึกของการอยู่คอนโด ด้วยการออกแบบของเราที่ได้กำหนด โทนสี การเลือกชนิดและสีของต้นไม้ และรูปร่างโค้งที่กลมกลืนไปกับธรรมชาติ สร้างบรรยากาศของการพักผ่อนสูดอากาศไกลๆได้เป็นอย่างดี

Chelona Hua Hin is another project of ours that we emphasized on the new experiences for habitants by designing the landscape to represent the values of the site and enhance the relaxation to the dwellers. We preserved the existing large trees so as to retain the quality of the location as well as inserting the vacation vibes into space. The variation of experiences could also be created by limiting the color palette of white tone to light tone colors, selecting the same tone of decoration plants, creating shapes from lines and curves throughout the space.Share